Piekeren...als ik maar hard genoeg denk!

- Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren.

- Piekeren is als een schommel, je beweegt wel maar je komt nergens.

- Piekeren is steeds opnieuw kijken in een lege la en constateren dat er niks in zit.

 

Er zijn niet voor niets zoveel metaforen om uitdrukking te geven aan wat piekeren is. En als je het zo bekijkt, lijkt het een vrij zinloze bezigheid. 

 

Als ik terugkijk naar de tijd waarin wij ons huis verbouwden, kan ik wel zeggen dat ik er heel wat af heb gepiekerd. Zijn de materialen er op tijd, raakt de afvoer niet verstopt, wordt er gestuct zoals er is afgesproken, werkt het weer wel mee, komt alles op tijd af…

 

Zorgen maken

Met een beetje piekeren of zorgen maken is in de basis natuurlijk niks mis. Je gedachten zoeken een oplossing voor een probleem en als deze is gevonden, is het probleem opgelost en kan het piekeren stoppen. 

 

Blijft het piekeren terugkomen, dan kan het veranderen in gewoontegedrag. Ook uit ervaring weet ik dat je daar behoorlijk last van kunt hebben. Bij herhaald piekeren kijkt je brein niet meer of iets wel of niet is op te lossen, maar blijft het inzoomen op het probleem. Ook al kun je geen invloed uitoefenen op de situatie. ‘Als ik maar hard genoeg denk, dan….’. Dit patroon herken ik ook regelmatig in mijn praktijk bij mensen die te maken hebben met ingrijpende levensgebeurtenissen. 

 

Piekergedrag kan ook worden veroorzaakt door gevoelens van schuld, spijt, schaamte of wroeging. Een (onbewuste) herinnering kan onbewust het piekergedrag activeren. Je hebt geen flauw idee hoe het komt dat je ineens zo piekert. En per toeval kom je er ook weer af. Zelfs je houding heeft invloed op je piekergedrag. 

 

Piekerpot

Cliënten vragen mij vaak hoe je dit piekergedrag kunt stoppen. Eén van de suggesties is de ‘piekerpot’. Schrijf al je piekergedachten op losse briefjes en doe deze briefjes in de pot. Sta jezelf vervolgens toe om een kwartier per dag te piekeren. En nee, niet stoppen na vijf minuten, maar hou je zelf aan die afspraak en maak het piekerkwartier helemaal vol. Je zult zien dat dit nog knap lastig is. Als er op andere momenten van de dag piekergedachten voorbijkomen, merk deze dan op maar geef ze geen aandacht. Spreek met jezelf af dat deze gedachten alleen tijdens het piekerkwartiertje mogen terugkomen. Later kun je de briefjes met piekergedachten nog eens opnieuw bekijken. Je zult zien dat sommige piekergedachten alweer zijn uitgedoofd. Op deze manier kan er meer ruimte ontstaan en kan je stressniveau langzaam zakken.

 

Meer tips over piekeren

Er is nog meer dat je kunt proberen als je merkt dat je snel in de piekerstand komt. Denk hierbij eens aan het volgende: 

-       Houd bij op welke momenten je begint te piekeren. Als je dat weet, kun je erop anticiperen.

-       Vraag je af of je wel of geen invloed uit kunt oefenen op het probleem waarover je piekert. 

-       Zeg ‘stop’ tegen jezelf. Stop met analyseren, denken, terugspoelen en opnieuw analyseren <repeat>

-       Verander je houding en ga rechtop staan met je kin iets omhoog.

-       Onderzoek of er onbewust gevoelens van schaamte, schuld, spijt of wroeging meespelen die overprikkeling veroorzaken.

-       Maak je hoofd stil door te luisteren naar ontspannende muziek of door meditatie.

-       Kom in beweging en ga wandelen, sporten, tekenen, muziek maken

-       Kijk wat IEMT-therapie voor je kan betekenen.

 

Piekergedachten… ze kunnen de pot op, nou ja…‘in’.

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen over piekeren? Laat het me weten!

 

In mijn praktijk help ik je om te gaan met vervelende, terugkerende gevoelens en ingrijpende levensgebeurtenissen zodat je meer balans, ontspanning en plezier kunt ervaren in je leven.

Veronique Eijkelkamp

06 - 316 835 16

veronique@overlevenskunst.nl

Delden

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84