Jouw mening doet er niet toe

De bril die je draagt, kleurt je kijk op de wereld. Ook in onze taal horen we dit terug. Denk aan de roze bril waardoor iemand kijkt die verliefd is. Of de zwartkijker die zaken van de negatieve kant bekijkt. 

 

Filter

Je omgeving, je opvoeding en de dingen die je meemaakt, bepalen de kleur van je bril. Het bepaalt hoe jij de wereld om je heen ziet en beoordeelt. Dingen die onplezierig of gevaarlijk voor je zijn, ga je uit de weg. En de dingen die je een goed gevoel geven, daar wil je juist meer van. Dit is voor iedereen anders. Genen spelen hierin slechts een beperkte rol.

 

Jouw filter maakt razendsnelle inschattingen van wat je moet vermijden en wat je wilt bereiken. Je gevoelsbrein is namelijk continu bezig om huidige situaties te vergelijken met eerdere situaties en hiervan te leren. Dit zijn volledig automatische processen in je onderbewustzijn. Gelukkig maar, want anders zou je er gek van worden.

 

Stress, somberheid, angst

Een voorbeeld. Er is regelmatig tegen je gezegd ‘Wat weet jij hier nu van, jouw mening doet er niet toe’. Je hebt hierdoor geleerd je mening voor je te houden. Onbewust kan dit ervoor zorgen dat je je altijd aanpast aan anderen en je eigen grenzen en wensen uit het oog verliest. Met mogelijk stress, somberheid of angst tot gevolg.

 

Tijd dus om een andere bril op te zetten. Stap één is dat je je realiseert dat het onbewuste patronen zijn en dat er verandering mogelijk is. Vervolgens is het belangrijk om de onbewuste koppelingen tussen situatie en gevoel, op te heffen. Daarvoor moet je terug naar het moment waarop de basis is gelegd voor het gevoel. Voor het geval je je gelijk afvraagt wanneer dat was: ontspan. Niet je denkbrein maar je onderbewustzijn levert hiervoor de input. Sneller, zuiverder en veel effectiever.

 

Waarschuwing

Om de koppelingen te verbreken, houd je het betreffende moment in gedachten terwijl je je ogen beweegt in bepaalde patronen. Hierdoor haal je de emotionele lading van die situatie en tegelijkertijd van alle andere vergelijkbare situaties af. Let op! De kans op ontspanning, nieuwe inzichten, ruimte in jezelf, opluchting, vrijheid en rust is groot. Dus weet wat je mist als je er niet aan begint ;-)

 

Kortgezegd, iedereen heeft zo zijn eigen favoriete brillen. Ook ik.

Met welke bril zie jij niet meer scherp? 

 

IEMT is een methode om verlichting te bieden bij terugkerende ongewenste gevoelens (zoals stress, somberheid en angst), fysieke klachten en voor vragen rondom het zelfbeeld.

 

Veronique Eijkelkamp

06 - 316 835 16

veronique@overlevenskunst.nl

Delden

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84