Vis gered, angst geboren

Jarenlang kreeg ik er de kriebels van: goudvissen. Op mijn 9e verjaardag kreeg ik ze ongevraagd maar goedbedoeld cadeau. Totdat één van de vissen bij het schoonmaken van de kom uit het netje sprong en de afvoer in glibberde. Ik schrok me rot en in een splitsecond besloot ik de vis al spartelend aan zijn staart uit het putje te trekken. Visje gered, maar angst geboren. Ik kreeg nachtmerries en kon niet meer naar goudvissen kijken zonder dat huiveringwekkende gevoel. 

 

Bovenstaande is een voorbeeld van een intense ervaring waaraan ik een angst had overgehouden. Maar vaak weet je ook helemaal niet waar de angst vandaan komt. Zintuiglijk vergelijkbare omstandigheden, zoals de staart van haring die ik beslist jarenlang niet aanraakte, geven dan onbewust hetzelfde gevoel. Je verstand zegt, wat heb je te vrezen van een vis, maar in je onderbewustzijn gaan alle signalen op rood.

 

Zo is het ook met angst voor muizen, spinnen, angst om te spreken voor een groep, voor vuurwerk, de tandarts, spuiten, hoogtes, ballonnen, honden, angst om te falen, Corona, angst om auto te rijden, examenvrees, claustrofobie en ga zo maar door.

 

Een (onbewuste) intense ervaring heeft in je brein een hele sterke koppeling met je gevoel gekregen. We noemen dat het moment van de ‘imprint’. Het moment waarop je hebt geleerd om je op een bepaalde manier te voelen. Vergelijkbare triggers geven je automatisch hetzelfde gevoel. Daarbij doe je van alles om dit soort situaties te vermijden.

 

Wees niet bevreesd…in mijn praktijk werken we natuurlijk niet echt met spinnen, honden of vissen maar met de innerlijke manier waarop jij het onderwerp van je angst onbewust hebt opgeslagen. Daarbij heb je dat thema voor jezelf waarschijnlijk heel groot gemaakt. Niet zo gek dus dat je dan bang wordt.

 

Hoogste tijd dus om af te rekenen met jouw angst en om het uitvergrote beeld weer terug te brengen naar normale, hanteerbare proporties. 

Want zoals het spreekwoord zegt, angst is een slechte raadgever.

 

Dus wees bevrijd en spartel niet langer op het droge, maar voel je weer als een vis in het water. Net als ik  :-)

 

Meer informatie over IEMT (Integral Eye Movement Therapy)

 

In mijn praktijk ondersteun ik je bij onplezierige, terugkerende gevoelens, vragen rondom identiteit en zelfbeeld en ingrijpende levensgebeurtenissen. Zodat je meer balans, rust, ontspanning en plezier kunt ervaren in je leven.  

Veronique Eijkelkamp

06 - 316 835 16

veronique@overlevenskunst.nl

Delden

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84