Jij bent de kracht zelf

‘Jij bent de kracht zelf’. Dat is de ondertitel van het boek Spirituele Intelligentie van Dr. Altazar Rossiter dat ik aan het lezen ben nu ik wat meer tijd heb in deze periode van Corona. En zoals dat met boeken gaat die ik wil lezen, vaak liggen ze eerst een paar weken onaangeroerd op de keukentafel. De intentie en de zin is er wel om erin te beginnen maar er zijn andere dingen die mijn aandacht vragen.

 

Tijdens één van onze gezamenlijke eetmomenten stelde één van mijn kinderen mij een vraag die mij een paar dagen heeft beziggehouden. Trouwens, dat is dan nog een lichtpuntje van Corona: door het ontbreken van voetbaltrainingen en files eten, of liever gezegd, aten we iedere avond gezellig met z’n vijven. Hoewel ik met drie tieners in huis heb gemerkt dat ik het genieten van deze momenten beter niet kan benoemen. Maar om terug te komen op de vraag: toen mijn zoon mijn boek over Spirituele Intelligentie zag liggen, vroeg hij ‘Mam, spiritueel wat is dat?’. En tot mijn grote schrik kon ik niet in duidelijke woorden aan hem uitleggen wat spiritueel voor mij betekende. Wel dat het niks met geitenwollensokken en geloof te maken heeft en niks zweverigs is. Maar ja, dat zei meer iets over wat het niet was. En daar vroeg hij niet naar. Ik beloofde er bij hem op terug te komen. 

 

Spiritualiteit is…

Voor de één is spiritualiteit sterk verbonden met intuïtie, voor de ander met het universum of met spirit of inspiratie. Maar dat is het voor mij niet alleen. Dus ging ik op zoek naar mijn eigen beschrijving. Spiritualiteit is voor mij met beide benen op de grond staan. Het is vanuit innerlijke vrijheid zo optimaal mogelijk leven en de uitdagingen van het leven aangaan. Met liefde, geluk, wijsheid, passie, inspiratie, compassie en creativiteit en verbonden met het grotere geheel. 

 

Spiegel

En als ik de beschrijving teruglees, voel ik dat dit ook de manier is waarop ik in mijn praktijk met mensen in gesprek ga. Want door contact te maken met je eigen innerlijke kracht en wijsheid ben je in staat om dichterbij jezelf te komen, persoonlijk te groeien en de juiste keuzes te maken. En dat is waar ik mensen in mijn praktijk bij ondersteun. Ook, of misschien wel juíst in deze tijd van Corona.

 

Mooi hoe de spiegel die een kind je voorhoudt zo kan helpen dingen voor jezelf helder te krijgen. Nu nog zien of er vanavond tijdens het eten een mogelijkheid is om hierop terug te komen. Maar als het lukt, dan zal ik hem ook zeggen: Jij bent de kracht zelf! 

Veronique Eijkelkamp

06 - 316 835 16

veronique(apenstaartje)overlevenskunst.nl

Delden

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84