Door akkoorden verbonden

Zo dat kwam even binnen. André van Duin met een breekbaar muzikaal geschenk voor Matthijs van Nieuwkerk. De impact van dit Corona virus raakt mij onverwacht met volle kracht. ‘La Bohème’ door André getransformeerd tot een lied over langvervlogen tijden, plekken waar liefde wordt gedeeld en waar tijd was in overvloed. 

 

Zo klein en breekbaar en met een diepe warme stem voel je de ontroering en intimiteit van het moment. Betekenisvolle blikken over en weer. Het is niet zomaar een liedje. Dit gaat over missen en afscheid nemen en laat zien dat muziek ons ook in deze moeilijke tijd met elkaar verbindt. Zo intiem heb ik televisie nog niet vaak gezien.

 

Na afloop voel ik het ongemak bij beiden. De behoefte om elkaar aan te raken en om de diepe waardering tot uitdrukking te brengen. Maar echt fysiek contact is even niet mogelijk. Ook niet op TV. Ik realiseer me hoe moeilijk het is om bij elkaar steun te vinden in deze tijd waarin we fysiek afstand tot elkaar moeten houden. Het is noodzakelijk maar het voelt zo onnatuurlijk. Te meer realiseer je je hoeveel troost en steun er uitgaat van een knuffel of een hand op een schouder. 

 

Ik hoor ook in mijn praktijk hoe moeilijk deze tijd is voor mensen die te maken hebben met intens verdriet. En voor mensen die in eenzaamheid afscheid moeten nemen van dit leven. Zij hebben nog steeds onze steun en troost nodig. Juist nu, juist in deze tijd. Het vraagt inventiviteit om uiting te geven aan deze gevoelens. Het vraagt moed om steun te vragen terwijl velen begrijpelijkerwijs gericht zijn op zichzelf.

 

We kunnen niet anders dan meebewegen op de golven van deze tijd en vertrouwen op een nieuw begin. Of zoals spiritueel leraar Eckhart Tolle zegt: ‘This, too, will pass’.

 

Maar laten we in de tussentijd elkaar niet vergeten maar oog houden voor elkaar. In het bijzonder voor hen die, naast de zorgen om Corona, leven met intens verdriet. Dat we ons hart kunnen blijven openstellen, een keer vaker kunnen bellen en de verbinding kunnen blijven vinden. Zodat we over een tijdje en ooit na langvervlogen tijden kunnen zeggen dat er tijd was in overvloed en er liefde werd gedeeld. 

 

Laat de mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken weten dat je aan hen denkt. En stuur net als André van Duin muzikale akkoorden naar hen die het kunnen gebruiken.

Veronique Eijkelkamp

06 - 316 835 16

veronique@overlevenskunst.nl

Delden

KvK - 72984481

BTW - NL001650831B84